General,

Learn About The Known Myths Of Foundation Courses

Foundation Courses – The Myths

Once you will graduate from the secondary level, the next step is the college education which is the last step actually before you can start looking for a job. For the graduating students, this should be an exciting phase as once they will be done with college, they can start earning their own money. Are you excited as well? So, what are you planning to take? Are your parents well off? Do you have no problems with your grades right now?

Before you decide whether you want a diploma course or a degree in any college in Malaysia, you might want to check first some of the known myths of foundation courses. Check this out:

A walk in the park

A lot of students assume that a foundation syllabus is just a walk in the park. Well, this is usually not the case and in fact, in some courses, it is the total opposite. Yes, and this is even why you will find that there are courses that are really hard to pass. Some will even take the final year more than once and they still need to prepare for the board which is at the same time, really hard. So, if you think you will just have the time of your life while studying, think again.

Your instructors will be lenient on you

This is another myth. Well, there are instructors who seem to know what the students are going through and will be kind enough to really reach out to them, but there are also those who seem to skip being a student and are so strict. They are those who makes the lessons harder and who can make the students miserable. It seems that their objective is to see more students fail. Indeed, you can say that there are more instructors who are hard to deal with.

You must know ahead what you want

Though this is more convenient of course, if this is your situation, but this is now always the case with everyone. Yes, this is not entirely a myth as there is a ring of truth here, but there are times when a student will change his mind and there are foundation courses that allow them to do that. That is right as some foundation courses will not limit you to what you like. Besides, most of the time, courses have the same subjects in the first year. So, even if you change course, your number of years in school will hardly be affected.

See Also: Segmen Blog Kesayangan : Blog Coklateyes

You need to be in the same university until you graduate

This is an obvious myth of course. You see, no matter if you are choosing a diploma study or a foundation course, no one can stop you if you will change university. However, there are of course some setbacks like maybe you need to step back a little or maybe the other school has different description of their subjects and so on. But the bottom line is, you can switch school every time you feel like it.

This video shows how worth it a college really is:

0
General, TutorialBlog,

TUTORIAL 1 : CROP PICTURE ATAU AYAT DARI LAMAN WEB

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Pagi-pagi hari ni, sambil buat assignment website. Teringat pula ada rakan fb tanya camana nak crop picture dari laman web atau facebook dan sebagainya lagi. Ini adalah step paling mudah :-

1. Pergi kat Start menu dalam komputer, sebelah bawah kiri sekali

2. Cari word Snipping Tool (biasanya dah siap tersenarai dalam start menu)

3. Bila dah keluar di sebelah kanan gambar gunting beserta perkataan new4. Drag je mouse sebesar mana yang dikehendaki

5. Save dalam .jpg6. Insert picture tu kat memane yang dikehendaki.

Contohnya gambar dalam entri.

Moga memberi manfaat.

Ada sesiapa tahu bagaimana nak jarakkan tulisan dari border dalam entri?(Tadi google dah, termasuk dalam blog @Nabila Medan tiba-tiba keluar gambar Malware)


Dah baca, moh le komen…. Anda memang hebat, hensem dan cun sebab sudi komen kat entri ni. Terima kasih ya… 🙂

0
General, Nak Feedback Pls,

NTAH APA TITLE NAK LETAK NI…

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Hari ni, entri tanpa gambar sebab MOUSE PULAK PROBLEM… Nak blogwalking pun takde mood…

Banyak juga komen untuk entri semalam yang saya tak tahu nak publishkan guna keyboard ni ha… Jadi, tak dapatlah ia dipaparkan… Susah juga guna keyboard ni sebab dah selalu guna mouse. Dulu, tahu juga la mana key untuk function tertentu tapi bila dah selalu guna mouse, memang tak tau dah guna keyboard shortcut tu. Entri ni pun tak tersusun sebab tak tahu bagaimana nak justify tulisan guna keyboard. Huhu….
O ya, domain dot my saya masih berfungsi baik macam biasa berdasarkan komen-komen yang masuk dan sedang menanti untuk dipaparkan tapi tak boleh nak dipaparkan sebab saya tak tahu guna keyboard untuk memaparkannya seperti sebab tertera di atas (berapa kali mahu ulang da…) Itu bermakna, sesiapa pun masih boleh melihat blog saya ni. Itu sudah kira bagus… Cuma masih tak boleh adalah View page selepas edit blog atau edit widget blog. Tak kisahlah, janji orang boleh belek blog saya yang tak seberapanya ni…. kan3… hehe…
Sebenarnya, malam tadi sementara baby nyenyak tidur setelah disusukan, sempat jugalah saya menulis apakah yang saya nak buat untuk hari ini. Antaranya, nak buat banner blog guna Adobe Photoshop, kotakkan entri dan sidebar, buat Nuffnangs Add tergantung, ubah warna blog dan siapkan blog bisnes.
Kerja-kerja rumah pula, melipat kain baju yang tak habis-habis lagi dilipat dan kemas rumah yang dah kemas tapi disepahkan balik oleh anak-anak malam tadi maklumla kan… anak-anak ramai… buat je la setakat termampu… Tapi bila dah baby lena lepas susu, mesti nak buka blog juga. Gila blog sudah…

Ada juga terfikir nak buat segmen. Ada ke orang nak joint segmen blogger tak fofular macam saya ni ek? hehe… Rasa macam nak tukar background blog ke warna putih pula. Apa pendapat anda?


Terima kasih sudi singgah baca entri ini, singgah lagi ya 🙂

0
General,

BLOGWALKING SAMBIL EDIT BLOG

Harini, setelah selesai belek baby ku, dia pun dah tidur lena… ku mencari-cari beberapa tutorial untuk mentachap (apa bahasa da…) blogku ini. Ada beberapa orang dah offer untuk tachap blog aku ni tapi… bila dah cuba-cuba try test edit, rasa seronok pula. Lagipun, rasanya, elok aku try and error baru ada thrill… kan3… Biarlah tak secantik apatahlagi sehebat blog blogger lain janji cuba…

Sambil-sambil blog walking, terjumpa kat blog INI Nak tau apa yang ku jumpa? Jeng3…

Kelakar… Tergelak-gelak aku tengok video dari You Tube ni. hehe…
Nota : Terlampau edit, terhilang widget surah pilihan…. huhu…


Dah baca, moh le komen…. Anda memang hebat, hensem dan cun sebab sudi komen kat entri ni. Terima kasih ya… 🙂

0
General, TutorialBlog,

TIMBANG BERAT BLOG

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Lain nak buat, lain dibuat…
Yang nak disiapkan tentang blog, ada dalam ENTRI NI

Tapi, tiba-tiba rasa nak timbang berat blog pula

Mak aih… Beratnya…Baru 2 hari lepas timbang, berat berapa entah, tak ingat la… load time 0.58 seconds je Hari ni dah berat balik… huhu… Mesti ada yang tak kena kat memana ni…
Ok tak header blog ni? ke ada yang tak kena?

Nah untuk yang nak belajar macam saya macam mane nak lajukan loading blog kita… Semoga dapat memanfaatkan….


Terima kasih sudi baca entry blog ini. Jangan lupa komen dan like ya 🙂

0
General,

SILA AMBIL PERHATIAN !

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Saya terjumpa tentang perkara ini di dalam fb saya dari kak Sharmila. Terima kasih untuk beliau. Rasanya perlu dijadikan perkongsian untuk semua

SILA AMBIL PERHATIAN !

Jika anda dapati ada bunyi semburan minyak wangi atau penulen udara di dalam teksi, SILA ARAHKAN TAXI TERSEBUT UNTUK SEGERA BERHENTI!!

Ianya telah berlaku kepada seorang wanita kira-kira pukul 0:45. dia mendapat ke dalam teksi yang dipandu oleh seorang lelaki berbangsa melayu. Ketika dia berada di teksi untuk beberapa minit, dia tiba-tiba terdengar bunyi semburan dan terdapat bau seperti penulen udara. dia berasa pelik mengapa pemandu tersebut meletakkan dua jenis pembersih udara dalam teksi beliau. “Bau tersebut segera mengingatkan saya tentang emel yang pernah saya baca. Saya mula menjadi sedar di sekeliling saya. Tetapi sedutan penulen disimpan dan muncul setiap beberapa minit. Saya mula berasa sangat bimbang dan takut.


Secara beransur-ansur, saya merasakan bahawa badan saya mula berasa lemah dan lemah. Penulen disimpan di pertengahan dari tempat duduk belakang, betul-betul di belakang saya. saya benar-benar merasakan seluruh badan saya semakin lemah, saya cuba mengarahkan pemandu tersebut untuk membiarkan saya turun di tepi jalan. Tetapi dia terus cuba untuk bercakap dengan saya dan bertanya kepada saya mengapa tidak menurunkan saya di destinasi saya sahaja. Saya berfikir yang dia sedang cuba untuk memanjangkan masa.

Saya mulai berasa seram, saya merasakan kedua-dua tangan dan kaki saya seperti lumpuh dan tidak bertenaga, dan hampir tidak boleh bergerak. Apabila saya bercakap kepada pemandu tersebut, saya tidak mampu bercakap dengan betul, saya cuba menjerit untuk mendapatkan bantuan,tetapi tubuh badan saya benar-benar terlalu lemah .Sesampainya di lampu isyarat, saya membuka pintu, melompat keluar dan berlari meninggalkan teksi tersebut untuk mendapatkan bantuan.

Saya benar-benar berterima kasih kepada Tuhan kerana menyelamatkan saya. Jika tidak, saya benar-benar tidak boleh bayangkan apa yang akan berlaku kepada saya. Saya menjadi trauma dengan kejadian ini.
Ini adalah kes yang BENAR. Sila beringat!

Saya berasa pengalaman ini perlu untuk dikongsikan dengan anda semua, tidak kira anda lelaki atau wanita ‘ini bukan tipu ,dan bukanlah cerita yang direka-reka .Ia benar-benar berlaku.

Biarkanlah rakan-rakan anda, ahli keluarga dan saudara mara anda mengetahu tentang kes ini. Saya percaya anda juga sama seperti saya, tidak mahu sesiapa dijadikan mangsa dengan kes ini .. ‘Sila berhati-hati apabila merancang untuk menaiki teksi, terutama wanita.’

Sila beringat selalu agar tidak menaiki teksi yang berbau yang tidak menyenangkan yang menbuat anda ragu-ragu dan kalau boleh, jika anda mampu berbuat demikian, membuat panggilan atau sms kepada rakan-rakan atau saudara mara anda dan biarkan mereka tahu nombor pendaftaran teksi dan jika boleh, nama pemandu teksi tersebut.

CERMIN TINGKAP BIARKAN TERBUKA!
Kaum wanita sila ambil perhatian..
dan kepada semua sila kongsikan kepada rakan-rakan wanita anda..
Sila SHARE post ini.


Dah baca, moh le komen…. Anda memang hebat, hensem dan cun sebab sudi komen kat entri ni. Terima kasih ya… 🙂

0
General, Segmen Jom Join,

SEGMEN : KOMEN & CADANG BLOG ieta

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Selalu tengok je orang buat segmen. Dalam hati, ada taman sekembang kembang semangkuk. Nak juga buat segmen sendiri. Julung-julung kalinya saya buat segmen ini. Disamping meramaikan kenalan. Bertujuan untuk mengetahui pandangan rakan-rakan tentang blog saya. Taklah pandai sangat buat segmen, seadanya sahaja… Sudi-sudikanlah ya…

SYARAT

1. Tiada paksaan untuk follow blog ieta, G+  atau Social Networking saya (semua berada dikanan blog). Menjadi follower dan klik button like adalah mengikut kehendak dan keikhlasan peserta.

2. Seperti biasa, copy tajuk entri.

3. Tepek banner simple di atas tu dalam entri anda dan linkkan ke entri INI.

4. Letakkan link anda dalam ruangan komen di bawah (bukan dalam chatbox ya…)

5. Berikan komen dan cadangan anda terhadap blog ini. Usah risau… saya tak kecil hati punya… nak komen kaw-kaw pun tak mengapa.

HADIAH

1. Rahsia… secara pos kepada pemenang utama pertama, ke dua & ke tiga (hadiah lain-lain tau. Tunggu…).

2. Promosi blog melalui review blog yang juga akan saya buat secara khusus untuk pemenang utama.

3. Review umum blog semua peserta yang menyertai segmen ini.

TARIKH TAMAT

15/3/2020

Julung kali segmen saya,
Segmen yang lain bakal menjelma;
Terima kasih atas sokongan,
Salah silap harap maafkan. 


Terima kasih sudi baca entry blog ini. Jangan lupa komen dan like ya 🙂

0
General, Segmen Jom Join,

Segmen Free Header + Review Blog by NFH

Selalu terjumpa segmen2 tertarik dihati yang last2 minute dah nak tamat tempoh… Joint je la…Tuah ayam nampak di kakiTuah aku… siapa yang tahu…?Kan3…. hehe…
Sape nak joint, sila klik banner di bawah (ada masa lagi ni…)


Dah baca, moh le komen…. Anda memang hebat, hensem dan cun sebab sudi komen kat entri ni. Terima kasih ya… 🙂

0
General,

TOLONG2…. BLOGLIST KENA MALWARE

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Niat dihati nak berblogwalking petang tadi semalam selepas siapkan assignment, terhenti bila buka Bloglist di page tab dari blog saya ni jadi macam bawah ni… sedihnya… Habis punah semua bloglist yang dah saya set up untuk memudahkan saya blogwalking. Pertama kali jadi begini., hilang mood seketika tadi. Tak tahu pula bila waktunya terkena Malware ni.

Ada sesiapa yang tahu tak bagaimana nak settlekan masalah ini?

JOM JOINT SEGMEN NI…

Update :
7/2/2013 Masih berusaha mencari nama muspalestina.blogspot.com tu dan akan create semula blog bloglist yg dah tak boleh dipaparkan tu. Dahlah tu, bila nak BW ke senarai nama-nama peserta segmen2 yang dah saya joint, nak follow, keluar entah hape-hape iklan ntah, baru boleh keluar arahan follow. Big problem sungguh Malware nih. huhu…

Baru dapat BW dan follow ke peserta yang ke 20 bagi SEGMEN ni
(harap maaf bagi blog yang tersangat2 lambat loading (macam la blog akak cepat sangat loadnya kan…?), ada captcha bila nak komen dan tak jumpa shoutbox atau ruang komen saya tak follow sebab mengejar masa sambil buat assignment, betulkan blog bloglist dan jaga baby).

.my sy masih problem macam yang saya dah sebut dalam entri INI. Sekejap ok, sekejap k.o

Update : 11/2/2013 DAH BERJAYA DELETE BLOG mustrategy (muspalestina.blogspot.com) sambil edit blog & buat assignment website.


Dah baca, moh le komen…. Anda memang hebat, hensem dan cun sebab sudi komen kat entri ni. Terima kasih ya… 🙂

0