General, TutorialBlog,

TUTORIAL 1 : CROP PICTURE ATAU AYAT DARI LAMAN WEB

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهْ

Pagi-pagi hari ni, sambil buat assignment website. Teringat pula ada rakan fb tanya camana nak crop picture dari laman web atau facebook dan sebagainya lagi. Ini adalah step paling mudah :-

1. Pergi kat Start menu dalam komputer, sebelah bawah kiri sekali

2. Cari word Snipping Tool (biasanya dah siap tersenarai dalam start menu)

3. Bila dah keluar di sebelah kanan gambar gunting beserta perkataan new4. Drag je mouse sebesar mana yang dikehendaki

5. Save dalam .jpg6. Insert picture tu kat memane yang dikehendaki.

Contohnya gambar dalam entri.

Moga memberi manfaat.

Ada sesiapa tahu bagaimana nak jarakkan tulisan dari border dalam entri?(Tadi google dah, termasuk dalam blog @Nabila Medan tiba-tiba keluar gambar Malware)


Dah baca, moh le komen…. Anda memang hebat, hensem dan cun sebab sudi komen kat entri ni. Terima kasih ya… 🙂

0

writer

Guru, Pelajar dan Penulis Blog Separuh Masa (belum mampu menjadi penulis blog sepenuh masa). Suka2…menaip, menyebarkan ilmu…meluahkan perasaan…dan kadang-kadang sedikit merapu… Love my family… Pada yang sudi berkongsi maklumat, amat dihargai….:)